dilluns, 27 de febrer de 2012

Delictes, Víctimes i Aprofitats

El dissabte 21 de gener, a la plaça del mercat de Girona, vaig ser testimoni del robatori o furt patit per diverses persones a les quals de forma sigil·losa i maliciosa els van agafar les seves carteres o moneders mentre estaven comprant, sense que se n'adonessin fins al moment de pagar. El perjudici sofert no es limita als diners que portaven a sobre, també els van sostrrure diversa documentació: DNI, carnet de conduir, targetes de crèdit,etc., la qual cosa ocasiona enormes molèsties, pèrdua de temps i desànim i impotència davant la delinqüència dels amics del que no és seu.
Els venedors i venedores del mercat viuen de forma resignada aquestes successos que sembla que cada cop són més habituals, i dels que s'assabenten sovint, per la qual cosa procuren avisar, amablement, els clients de l'existència d'aquests individus que es dediquen amb èxit al robatori i al furt. Sembla que aquests delinqüents no treballen sols, solen actuar en grup, amb tanta habilitat i sigil que és molt difícil detectar-los en el moment que cometen el delicte.
Per a les víctimes d'aquestes actuacions delictives és enormement trist comprovar la dificultat i la indefensió en què es troben enfront d'aquest tipus de delinqüents, i constatar el propi desànim, desorientació i manca de solució per part dels que tenen confiada la seguretat de la ciutadania. I no podem tenir la temptació de justificar cap mena d'actuació delictiva com l'aquí relatada, ni de resignar-nos com si no pogués haver-hi solució. La ciutadania té dret a gaudir amb plena llibertat dels espais públics, sense temor a patir atacs a la seva persona o els seus béns, especialment en llocs com el mercat. Els ciutadans hem d'estar més alerta, però cal que s'adoptin també majors i més eficaces mesures de seguretat per part de les administracions públiques competents i els mateixos venedors. S'ha d'evitar que aquests robatoris i furts es consolidin com a part integrant del panorama dels nostres mercats i places o dels llocs on sol acumular-se molta gent. I cal cercar solucions i posar remei per evitar més víctimes d'aquestes actuacions delictives. I tot i que tinguem la sensació que denunciar no serveix de res, és aconsellable fer-ho.
Alguns delinqüents d'aquesta mena, després de quedar-se els diners del moneder, amb el DNI de la víctima han arribat a contractar alguna línia telefònica o un servei d'ADSL. La víctima se n'assabenta quan rep a casa una factura, impagada i amb requeriment amenaçador de portar-la al jutjat i fer-la constar com a morosa. Tot i enviar a la companyia esmentada còpia de la denúncia del furt o robatori, els requeriments no cessen i tarden mesos a tenir solucionat el cas. És lamentable i molt curiós com a un delinqüent no se li posen gaires traves per contractar una línia telefònica, utilitzant un DNI robat, i a la víctima del robatori li posin tants problemes per deixar-la en pau. Hi ha aprofitats que per tal d'obtenir benefici tant els és que hi hagi víctimes.

Ramon Llorente Varela. Diari de Girona 27/02/12.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada